Friskvård

Träna tillsammans med kollegorna

Som chef är det viktigt att ha en positiv och inkluderande inställning till träning. Om du har det är chansen stor att dina kollegor smittas av ditt engagemang och ni har många hälsoeffekter att se fram emot tillsammans.

Fördelarna med träning är många och välbekanta. Bland annat blir vi starkare och orkar mer. Risken för hjärt- och kärlsjukdomar och andra sjukdomar minskar och våra endorfiner kickas igång när vi tränar, vilket gör att vi mår bättre och blir gladare.

Anna Hansson, kundansvarig på CurandoAnna Hansson är kundansvarig på Curando och arbetar med proaktiva friskvårdsinsatser. En av hennes hjärtefrågor är hur vi ska få in mer rörelse som inte är prestationsinriktad på arbetsplatsen.

– Som chef är det viktigt att ha ett inkluderande ledarskap och inte driva träningsfrågan för hårt, det kan lätt bli fel då. Istället behöver vi ge människor olika möjligheter, för vi är olika som individer. Alla blir inte motiverade av att träna för ett marathon, säger Anna Hansson.

 

Träning på arbetet

Flera företag erbjuder en eller två timmars friskvård i veckan, vilket betyder att den anställde har rätt att träna under arbetstid. Andra tillhandahåller ett friskvårdsbidrag som kan nyttjas under året. Men tyvärr är det inte alltid som friskvårdspengen ger positiv effekt för medarbetarna. 

– Generellt så kan vi se att när det kommer till gymkort så är det bara de mest motiverade som utnyttjar sitt medlemskap under året, resten går inte dit alls, säger Anna.

För att komma runt problemet måste vi se till alla medarbetare är med på tåget, först då kan vi få en mer hälsosam vardag på arbetet. Man kan prova att införa gemensamma träningsinsatser med syfte att inspirera och stärka de anställdas inställning till träning. Eller använda sig av enkla övningar under dagens lopp där medarbetarna, tillsammans i grupper, utför övningarna vid vissa klockslag. Tänk på att erbjuda träningsalternativ så att alla kan vara med, tipsar Anna.

 

Produktiva medarbetare med mer energi

Har du som ledare en sund och positiv inställning till en rörlig arbetsmiljö är chansen stor att dina medarbetare smittas av ditt engagemang. Se till att lyfta de positiva hälsoeffekter som rörelse och träning ger och visa på vilket samband det finns mellan rörelse och de anställdas egen arbetsprestation.

– Ju bättre kondition du har, desto mer stresstålig är du och produktiviteten ökar. Om vi kan få till mer rörelse ute på företagen så får vi gladare medarbetare som presterar bättre. Och som inte är helt slutkörda när arbetsdagen tar slut, säger Anna.

Så ökar du produktiviteten  Friskvård är ett av de mest effektiva sätten för företag att förbättra  personalens hälsa. Med hjälp av träning mår anställda bättre, presterar mer och  är mindre stressade. Läs mer

 

  

Andra artiklar i samma kategori

Friskvård

Träna utomhus

2 min lästid 4 april 2019
Friskvård

Yoga för kropp, sinne och själ

2 min lästid 1 april 2019