Friskvård Psykisk Ohälsa Vård & Hälsa

Så sätter du mål som verkligen gör skillnad

Ett nytt år innebär inte sällan nya mål och nya utmaningar. Men att kämpa för att uppfylla målen kan vara stressande och bli något negativt för dig. Psykologen Rebecca Rickert-Olsson tipsar om att använda livsvärden som ett viktigt komplement till dina mål.

Ordet mål har blivit lite av ett modeord som många pratar om. Men det bär vissa risker med sig. För det första kan jakten på uppfyllande av nya mål leda till stress och för det andra kan vår självkänsla påverkas negativt om vi inte uppnår de uppsatta målen.

– Visst är det bra att ha planer om vad man helst vill uppnå i framtiden, men de behöver vara realistiska och relevanta för oss själva. Vi behöver kunna hantera dem på ett flexibelt sätt om något hinder dyker upp längs vägen, säger Rebecca Rickert-Olsson, legitimerad psykolog och organisationskonsult hos Curando och RRO Psykologi AB.

Vill du få tips om hur du kan nå dina mål - Ladda ner vår checklista  

Ta reda på dina livsvärden med enkel övning

Rebecca berättar att man inom psykologin brukar råda klienter att tänka på livsvärden snarare än mål. Mål kan misslyckas, men om du har gjort allt du kan för att leva enligt dina livsvärden så kommer du vara nöjd med dig själv och det du uppnår. Men hur vet man vilka ens livsvärden är? Rebecca tipsar om en enkel övning som effektivt framkallar dina livsvärden:Rebecca Rickert-Olsson Curando RRO Psykologi AB livsvärden nytt år

– Föreställ dig att det är din 100:ade födelsedag. Genom lite magi kan alla du har känt under ditt liv komma. Tänk nu på vem du helst vill ska hålla tal på din födelsedag: är det dina barn, din chef, en mentor eller tränare, en vän eller en arbetskollega? Föreställ dig nu vad dessa personer skulle säga om dig. Kanske din chef berättar för alla att du har utvecklat ert arbetsområde och vilken pionjär du har varit? Eller så säger dina barn att du har varit en underbar förälder och en stor förebild för dem. Din partner berättar om hur du har varit kärleksfull och stöttande och du får också själv berätta vad du är mest stolt över. Kanske att du tagit hand om andra, levt ett oberoende och fritt liv eller något helt annat.

 

Rangordna vad som är viktigast

De egenskaper och bedrifter som du får höra på ditt föreställda 100-årskalas är dina livsvärden. Försök rangordna vad som är viktigast för dig. På så vis kan du varje dag ta små steg i linje med dina livsvärden.

– Vill du ändå arbeta efter konkreta mål så behöver du säkerhetsställa att de är i linje med dina livsvärden, då kommer det att vara mycket lättare att uppnå det du vill och mår bäst av, säger Rebecca.

Vill du läsa mer om att leva enligt dina livsvärden? Läs gärna Anna Kåvers "Att leva ett liv, inte vinna ett krig" och Steven Hayes "Sluta grubbla, börja leva".

 

Fyra tips för en lyckad målsättning  Enkla steg som hjälper dig att reflektera, prioritera och formulera mål som  passar dig.    Läs mer

 

 

  

Andra artiklar i samma kategori

Friskvård

Träna utomhus

2 min lästid 4 april 2019
Friskvård

Yoga för kropp, sinne och själ

2 min lästid 1 april 2019