Friskvård Hälsoekonomi Rehabilitering

Ridning som friskvård – vad gäller?

Det diskuterades länge om, och när, ridsport skulle accepteras som en avdragsgill förmån. När förslaget till slut gick igenom 2018 var det många ryttare som blev glada. Men vad gäller om du vill utnyttja ditt friskvårdsbidrag till ridning?

Våren 2017 var det uppror bland många ryttare. Frågan om ridning som avdragsgill förmån debatterades i Riksdagen och Ridsportsverige startade ett upprop för att driva igenom frågan. Trots att något mer ovanliga aktiviteter såsom skrattgympa, örtbad och rosenterapi var avdragsgilla räknades fortfarande inte ridningen som en godkänd motions- och friskvårdsform.

Efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen gick till slut Skatteverket med på att klassa ridsport som en “enklare form av motion” och från och med januari 2018 kan du använda ditt friskvårdsbidrag till ridning. Men det är inte helt utan förbehåll. Friskvård ridning rehab motion

Vill ni ha hjälp med en friskare arbetsplats? Testa Hälsokollen här.


Så får du använda friskvårdsbidraget till ridning

Som med alla andra motions- och friskvårdsförmåner finns det regler för hur du får använda ditt bidrag till ridsport. Till att börja med gäller bidraget själva aktiviteten, inte utrustning eller stallplats. Du kan alltså använda ditt friskvårdsbidrag till att betala för ridning på ridskola eller om du tränar för en privatlärare. Däremot får träningen inte kosta mer än 1000 kronor per tillfälle och den får inte ske på din egen gård, utan ska vara förlagd på en plats du måste transportera dig till.

Det yttersta beslutet ligger dock hos arbetsgivaren, eftersom varje arbetsplats kan lägga till egna regler kring hur friskvårdsbidraget får användas, utöver de bestämmelser som Skatteverket har tagit fram. Hör dig för med din arbetsgivare om vilka eventuella restriktioner ni har på företaget.


Vad ger ridning som motionsform?

Ridning erbjuder mångsidig och skonsam motion. I första hand tränar du styrka och balans, och både bålstabilitet och benstyrka ökar. Arbetet i stallet ger dessutom lågintensiv träning. Förutom att ridning kan minska smärta och öka rörlighet vid ryggbesvär, fungerar det också bra som rehab. Hästar och ridning används nämligen ofta inom terapin, eftersom djur har en lugnande inverkan på ångest och stress. Om du är ute efter konditionsträning behöver du däremot komplettera din ridning med annat, till exempel löpning.

Friskvård för en välmående arbetsplats   Vill du veta mer om hur ni kan arbeta med friskvårdsförmåner på bästa sätt?  Bli uppringd av en expert idag!     Kontakta mig

 

 

  

Andra artiklar i samma kategori

Friskvård

Träna utomhus

2 min lästid 4 april 2019
Friskvård

Yoga för kropp, sinne och själ

2 min lästid 1 april 2019