Vård & Hälsa

Förändringarna som ritar om våra liv

Förändring är en naturlig del av livet. Små saker ändras hela tiden i vår vardag utan att vi lägger någon större vikt vid det som sker. Men sedan finns det förändringar som är så stora att hela livet byter riktning. Hur hanterar du dem?

Vi byter frisyr, börjar äta mer vegetariskt eller får kanske en ny parkeringsplats i bostadsrättsföreningens garage. Mindre förändringar som sker så ofta att vi knappast funderar över dem. Men sedan har vi de stora händelserna. De som ruskar om oss i grunden och gör att våra liv tar en ny riktning.

– De här händelserna innebär ett avbrott i vår stabila tillvaro och kan vara svåra att hantera. Men de kommer också med en enorm potential, berättar Moa Diseborn, Life transition coach.

Olika typer av förändringar

moa bloggen

Förändringen kan komma smygande eller som en blixt från klar himmel. Den positiva känslan du exempelvis hade för ditt arbete i början kan ändras gradvis under flera månader – tills du en dag känner att du vill söka dig därifrån.

– Eller så kommer förändringen som en överraskning. Du blir uppsagd, din partner vill plötsligt ta ut skilsmässa eller så vinner du flera miljoner på lotto. 
Olika förändringar får olika konsekvenser, men de följer ofta samma mönster. Och de ger oss möjlighet att avsiktligt och medvetet utforma nästa stora kapitel i våra liv, säger Moa. 

Oavsett anledningen till förändringen så bjuder tidpunkten på ett gyllene tillfälle att trycka på reset-knappen och stanna upp för att ställa om kompassen. Men även om vi har varit med om en stor livsförändring tidigare är det inte säkert att vi vet hur vi ska hantera det som sker och den övergångsperiod vi ska ta oss igenom innan vi uppnår slutresultatet av förändringen.


Stor utveckling under övergångsperioden

Övergångsfasen är den period under vilken du flyttas från hur livet var, till hur livet kommer att bli. Den är nödvändig för att förändringen ska kunna ta plats, och behöver sitt utrymme innan du uppnår slutresultatet av förändringen. Övergångsperioden kan ta flera år, men resultatet blir en förändring som varar för evigt.

– Tänk på en förändring som du har gått igenom. Hur ändrade eller påverkade den dig? Hur ser du på livet nu, till skillnad från innan din förändring? Den utvecklingen, själva processen som leder fram till förändringen, sker i mångt och mycket under den här övergångsperioden, säger Moa.

Hon tipsar om fyra aspekter som är viktiga för att kunna hantera förändring på ett bra sätt:

  1. Ha vetskap om de olika faserna som utgör förändringsprocessen.
  2. Ta små steg mot ditt mål.
  3. Ta stöd (av familj, vänner, någon som har gått igenom samma förändring som du, professionellt stöd).
  4. Fira dina framgångar tillsammans med andra.